Ingredience
Postup
Připravte si marinádu. Zeleninu oloupejte a nasekejte najemno, případně nakrájejte na kousky a nasekejte tyčovým mixérem. Přidejte utřený česnek, víno a olej.
Kousky masa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Maso potřete z obou stran připravenou marinádou, dejte do krabičky, zalijte zbytkem marinády, uzavřete. Nechejte 24 až 48 hodin v lednici. Delší doba je vhodnější.
Po dvou dnech v lednici maso vyndejte ven, hodinu až dvě před tepelnou úpravou, aby se zahřálo na pokojovou teplotu. Otřete přebytečnou marinádu, maso z obou stran osolte, opepřete a zprudka osmahněte na menší vrstvě oleje. Maso musí pěkně ztmavnout, zbarvit se do hněda.
Při prudkém varu přidejte 200 ml vína, které necháte odpařit. Teplotu ztlumte, přidejte zbytek marinády z krabičky a přikryté maso nechejte dusit doměkka. Podle potřeby přidejte trochu vody.
Plotnu nechejte zapnutou na střední teplotu, klidně i lehce pod středem.
Kdo raději používá troubu, můžete maso místo dušení na plotně dusit pomalu v troubě, na 140 °C. V tom případě postupujte stejně až po bod, kdy přidáte marinádu z krabičky, trochu vody a necháte přikryté dusit v troubě, ideálně v litinovém hrnci.
Měkké maso vyndejte na talíř, přikryjte alobalem a dejte odpočívat do vypnuté trouby. Dodělejte omáčku. Pokud máte v nádobě ještě moc tekutiny, zvyšte teplotu plotny naplno a opařte přebytečnou vodu. Až začne šťáva v nádobě houstnout, vypněte plotnu, sundejte hrnce z plotny a vhoďte do něj vychlazené máslo. Zhruba 100 g. Míchejte rychle, dokud se máslo nerozpustí. Omáčku tím lehce zahustíte a příjemně zjemníte.
Ideální příloha jsou opékané brambory.