Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Moravští vrabci se špenátem a domácími bramborovými knedlíky patří mezi poctivou klasiku české kuchyně. Šťavnaté vepřové maso pečené s cibulkou a česnekem, jemný smetanový špenát a nadýchané knedlíky tvoří dokonalou kombinaci chutí. Tento recept vás krok za krokem provede přípravou tradičního jídla, které se skvěle hodí na nedělní oběd i slavnostní příležitosti.

MORA
1350 hlasů
Tisknout Tisknout
Moravský vrabec se špenátem - nejlepší recept
Množství
Množství:
4 - 6 porcí
Příprava
Příprava:
40 minut
Vaření
Vaření:
3 hodiny
Náročnost
Náročnost:
Střední

Ingredience

Postup

Moravští vrabci
Vepřové plecko a bůček nakrájejte na kostky (cca 4 cm). Osolte, opepřete, posypte kmínem, přidejte prolisovaný česnek a maso rukama promněte, aby se kořením rovnoměrně obalilo.

Cibuli nasekejte nadrobno a rozprostřete ji na plech. Přidejte maso a podlijte 100 ml vody (jen lehce, cibule nesmí plavat).

Pečte v troubě při 150 °C asi 2,5–3 hodiny. Maso průběžně promíchávejte a podle potřeby podlijte trochou vody.

Hotové maso vyndejte, cibulku s výpekem přendejte do hrnce. Na vysoké teplotě ji orestujte a vařečkou seškrabujte nápek, aby měla šťáva intenzivní chuť.

Přidejte 100 ml vody, rozmixujte tyčovým mixérem do husté omáčky a nechte 15 minut na mírném ohni probublat. Ochuťte solí a pepřem. Omáčku můžete smíchat s masem, nebo ji nalévat až při servírování.

Špenát

Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

Přidejte špenát a vařte cca 10 minut, aby se odpařila přebytečná voda.

Vmíchejte smetanu a prolisovaný česnek, krátce provařte.

Podle chuti dochuťte solí nebo dalším česnekem.

Bramborové knedlíky

Uvařte 0,5 kg oloupaných brambor v osolené vodě. Sceďte je, nechte vychladnout a nastrouhejte najemno.

Do brambor přidejte sůl a promíchejte. Postupně zapracujte mouku z rozmixovaných ovesných vloček. Nejprve se budou lepit, ale postupně vznikne kompaktní těsto.

Těsto rukama dobře prohněťte, nechte 5 minut odpočinout.

Vyválejte válečky, vložte je do vroucí vody a vařte asi 8 minut.

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem - recept
Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu