Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem


Ingredience

Na vrabce:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 0,5 kg bůčku
  • 4 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 200 ml vody
  • sůl
  • pepř

Na špenát:

  • 3 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 1,2 kg mraženého sekaného špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml 31% smetany
  • sůl

Na knedlík:

  • 0,5 kg brambor
  • 220 g mouky z ovesných vloček
  • sůl

POSTUP:

Příprava moravských vrabců
Vepřové plecko a bůček nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 4 cm. Vložte maso do mísy a řádně ho osolte, opepřete a posypte kmínem. Přidejte prolisovaný česnek a maso pořádně promněte v rukách, aby se kořením a česnekem obalilo všechno maso.

Oloupejte si cibuli a nasekejte jí v sekáčku na drobné kousky. Plech vystelte cibulí a rozprostřete na ní kousky masa a podlijte 100 ml vody. Maso nesmí ve vodě plavat, jinak by cibulka nezhnědla.

Vložte plech do vyhřáté trouby na 150 °C a pečte 2,5 - 3 hodiny. Maso pravidelně promíchávejte a v případě potřeby přidejte trochu vody.

Jakmile je maso upečené, vyndejte ho z pekáče na talíř a cibulku s výpekem přendejte do hrnce se silnějším dnem. Při vysoké teplotě nechte šťávu a cibulku ještě orestovat na plotně. Pořádně přitom plochou vařečkou seškrabávejte nápek ze dna hrnce, šťáva tak bude mít intenzivní chuť.

Jakmile je hotovo, přidejte ke šťávě 100 ml vody, rozmixujte vše tyčovým mixérem do husté omáčky a nechte 15 minut při nízké teplotě probublat. Podle chuti přidejte sůl nebo pepř.

Výslednou omáčku můžete smíchat s masem, nebo nalévat až při servírování.

Příprava špenátu
V hrnci si rozpusťte máslo a osmahněte na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.

Jakmile začne cibulka zlátnout, přidejte špenát. Nechte zhruba 10 minut vařit, aby se ze špenátu vypařila část vody. Poté přidejte smetanu a prolisovaný česnek a nechte chvíli probublat. V případě potřeby dochuťte solí nebo česnekem.

Příprava zdravějších bramborových knedlíku
Dejte si vařit 0,5 kg oloupaných brambor do osolené vody. Jakmile jsou brambory uvařené, slejte vodu a dejte je vychladnout. Studené brambory nastrouhejte na struhadle najemno. Do brambor přidejte trochu soli a pořádně je promíchejte. Začněte postupně přidávat mouku z rozmixovaných ovesných vloček. Ze začátku se budou brambory hodně lepit, ale jakmile se začne mouka s brambory spojovat, začne se vytvářet krásné těsto.

Je důležité ho opravdu pořádně rukama prohníst, aby se mouka a brambory krásně spojili.

Když máte těsto hotové, nechte ho 5 minut odpočinout. Na válu si poté vyválejte válečky a ty vkládejte do hrnce s vroucí vodou. Knedlík nechte vařit zhruba 8 minut.


DOPORUČUJEME:

Během přípravy moravského vrabce se špenátem a bramborovým knedlíkem se vám hned několikrát bude hodit šikovný mixér. Třeba oblíbený multifunkční model MSP 603 X za 1 290 Kč.
▷ Najděte svého prodejce MORA

Další recepty se špenátem

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu