Pórková polévka

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

  • 2 pórky
  • 100 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 4 brambory
  • 2 l vody / zeleninového vývaru
  • 200 ml 33% smetany na vaření
  • 1 bagetka + máslo na orestování

POSTUP:

Pórky nejprve očistěte, zbavte je kořínků či zvadlých listů a odkrojte cca poslední 2cm zelených listů – tato část se nejí. Omyté pórky překrojte a rozdělte je tak na bílou a zelenou část. Zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a ty důkladně umyjte. Obě části nakrájejte na drobná kolečka či nudličky a nechte rozdělené na bílou a zelenou.

Ve větším hrnci si rozehřejte máslo a nechte na něm zpěnit bílou část pórku. Jakmile je pórek hotový (sklovatý), přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a nechte je rozvonět. Dostanete základ luxusní pórkové polévky. Ten osolte a opepřete. Oloupejte brambory a pokrájejte je na drobné kostičky. Přidejte je do základu.

Vše zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit, dokud brambory s pórkem nezměknou. Potrvá to zhruba 15 minut. Ke konci vaření přidejte k polévce zelenou část pórku a stáhněte plamen. Pak přidejte smetanu. Vše promíchejte a nechte chvíli provařit.  

Jakmile je smetanová pórková polévka hotová, lehce ji rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud chcete texturu polévky rustikálnější, stačí před rozmixováním odebrat pár naběraček do misky a po promixování polévku do hrnce vrátit.

Bagetku nakrájenou na kostičky opečte na másle do zlatova. Poté servírujte spolu s pórkovkou.