Sacher dort

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Těsto
  • 6 vajec
  • 180 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 150 g čokolády (min. 50%)
  • 150 g hladké mouky  
 
Poleva meruňkové marmelády
  • 180 ml vody
  • 200 g cukr krupice
  • 150 g čokolády (min. 50 %)

POSTUP

Máslo o pokojové teplotě si dejte do větší mísy a za pomocí šlehače vyšlehejte do pěny. Poté do másla postupně zašlehávejte všechny žloutky. Ke směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu a zašlehejte jí do žloutků a másla. Jakmile máte zašleháno, začněte postupně přidávat prosátou mouku a zapracujte jí do směsi.  

Nakonec si z bílků a moučkového cukru vyšlehejte tuhý sníh, který postupně přidávejte do čokoládové směsi a šetrně jí do ní zapracujte.   Hotové těsto na sacher nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 22 cm.   Formu s těstem vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 50 minut. Po upečení dejte formu s dortem vychladnout. 

Poté co je dort vychladlí, seříznutím zarovnejte vršek dortu do roviny a podélně jej rozřízněte na polovinu.   Meruňkovou marmeládu dejte do menšího hrnce a lehce ji provařte. Marmeláda bude řidší a bude se dobře mazat na dort. Pokud je i tak hustá, přidejte trochu vody, provařte a propasírujte.  

Horkou marmeládou namažte spodní patro dortu, položte druhou polovinu dortu a namažte vršek dortu. Nakonec namažte boky dortu.  

Dort dejte na chvíli do lednice, aby na něm marmeláda ztuhla.  

Mezi tím si připravíte čokoládovou polevu. V menším hrnci si smíchejte vodu s krupicovým cukrem a nechejte ho tam rozpustit. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, přiveďte cukrovou vodu k varu a za stálého míchání provařte 5 minut. Poté odstavte z plotny a nechte zhruba 5 minut vychladnout. Cukrová voda by neměla být horká a teplota by se měla pohybovat okolo 50 - 60 °C. Nakonec do cukrové vody dejte na drobné kousky nakrájenou čokoládu. Důkladně se směsí míchejte, aby se všechna čokoláda dokonale rozpustila. Hotová poleva by neměla být moc řídká, jinak by z marmelády rychle ztekla a nebyla by na ní žádná vrstva.  

Dort si vyndejte z lednice, dejte si ho na mřížku položenou na plechu. Dort začněte polévat tak, aby čokoláda byla všude, i na bocích dortu.  

Poté, co máte dort politý, dejte jej aspoň na 5 hodin odležet do lednice.  

Podávejte s ušlehanou šlehačkou.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu