Slaný velikonoční beránek

Hodnocení receptu
(2 hlasy)

Ingredience

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml oleje
  • 200 ml vody
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1 prášek do pečiva

Náplň

  • 1 velká cibule
  • 3 vařená vejce
  • 100 g šunky
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g nastrouhaného sýra
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Na vymazání formy

  • trochu másla a mouky

POSTUP:

Nejprve si dejte vařit vejce do náplně. Poté do velké mísy dejte mouku, sůl a kypřící prášek. Suchou směs promíchejte a pak přidejte vodu, olej a syrová vejce. Vypracujte těsto a nechte chvíli odpočinout.

Mezitím, co těsto odpočívá si připravíme směs do beránka. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile začne cibulka mít zlatou barvu, přidejte na kousky nakrájenou šunku a ještě chvíli restujte. Pak přidejte nahrubo nakrájené listy špenátu, sůl, česnek a přiklopte. Nechte dusit, dokud špenát nezměkne.

Připravte si velkou formu na beránka, může být i keramická. Formu si důkladně vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Poté do formy rozložte půlku těsta tak, aby vám vzniklo místo na směs. Vložte vařená vejce, zasypte nastrouhaným sýrem a přidejte směs se špenátem. Navrch rozprostřete zbytek těsta a přiklopte vrchním dílem formy.

Pečte v předehřáté troubě na 190 °C 60 minut. Poté vrchní díl formy dejte pryč, snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě 10 minut. Hotového beránka nechte ve formě úplně vystydnout. Forma jej krásně pustí a půjde vám dobře vyklopit.

 

Další velikonoční recepty

Velikonoční beránek

Moučníky, dezerty, cukroví

Velikonoční beránek

(Nejen) velikonoční mazanec

Moučníky, dezerty, cukroví

(Nejen) velikonoční mazanec

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu