Velikonoční perníčky

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Potřebujete (na 50 kusů):  
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 vejce na potření cukrové zdobení  
Na bílkovou polevu:
  • 1 bílek moučkový cukr podle potřeby
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Doba pečení: 10 minut  

POSTUP:

Do mísy prosejte mouku. Přidejte k ní jedlou sodu, koření a cukr. Promíchejte a přidejte med, změklé máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké a pevné těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho v chladu odpočinout.  

Poté těsto rozválejte na placku vysokou asi půl centimetru a vykrajujte různé tvary. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Ještě horké je potírejte rozšlehaným vejcem, budou se krásně lesknout.  

Na polevu si přes sítko propasírujte bílek. Pak postupně přidávejte prosátý moučkový cukr a šlehejte. Ať bude mít směs konzistenci tužší polevy, přendejte směs do sáčku s tenkou zdobicí špičkou. Pokud nemáte zdobicí sáček, ustřihněte obdélník z pečicího papíru, Přehněte ho, aby vznikl čtverec a zatočte do tvaru kornoutu. Naplňte ho bílkovou polevou a ustřihněte špičku.  

Perníčky zdobte podle fantazie a posypte je cukrovým zdobením.

 Tip: Připravte si domácí směs perníkového koření. Budete potřebovat 2 dílky mleté skořice, 1 dílek mletého hřebíčku a poté půl dílku vanilky, anýzu, koriandru, muškátového oříšku, nového koření, badyánu a kardamomu. Vše promíchejte a dejte do uzavíratelné sklenice. Před použitím nasypte díl koření na pánev a pomalu zahřívejte. Nechte ho rozvonět a poté použijte do pečiva.

Další velikonoční recepty

(Nejen) velikonoční mazanec

Moučníky, dezerty, cukroví

(Nejen) velikonoční mazanec

Spolu nám to šlape medaile Velikonoční nádivka

Předkrmy, chuťovky

Velikonoční nádivka

Velikonoční jidáše

Moučníky, dezerty, cukroví

Velikonoční jidáše