Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Potřebujete (na 4 porce):  
Na maso:
  • 700 g vepřové panenky
  • 100 g plátků anglické slaniny
  • sůl, pepř
  • olej na vymazání pekáčku  
Na přílohu:
  • 800 g brambor
  • 4 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky mleté papriky
  • sůl, pepř
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 1 prolisovaný stroužek česneku  
Na pepřovou omáčku:
  • 250 ml smetany 33%
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 50 ml bílého vína
  • 1 šalotku
  • sůl
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Doba pečení: 20 minut

POSTUP:

Brambory nakrájejte na měsíčky. Dejte je do mísy, přidejte olej, koření, prolisovaný stroužek česneku a dobře promíchejte. Pak je vysypte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 ℃.  

Panenku osolte, opepřete, poklaďte slaninou a dejte ji do olejem vymazaného pekáčku. V polovině času pečení brambor ji přidejte do trouby a pečte společně dalších 20 minut.  

Mezitím si připravte omáčku. Na másle opečte najemno nakrájenou šalotku. Přilejte víno a nechte ho odpařit. Pak vmíchejte pepř, přilejte smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji osolte a stáhněte z ohně.  

Hotovou panenku nechte chvilku stát. Nakrojte ji až po několika minutách, aby z ní nevytekla šťáva. Na talíře rozdělte brambory, přidejte plátky panenky a přelejte je omáčkou.