Chcete zjistit, zda je těsto už propečené
Asi 10 min. před dokončením zapíchněte dřevěnou špejli do nejvyššího místa moučníku. Jestli špejle zůstane suchá, je koláč hotov.
Chcete, aby koláč neklesl
Příště použijte méně tekutiny, nebo nastavte teplotu pečení o 10 °C níže. Dbejte na dobu propracování těsta dle receptu.
Koláč uprostřed vyskočí a na krajích je nižší
Volte nižší teplotu, pečte o něco déle.
Koláč je nahoře příliš tmavý
Zasuňte plech níže, volte nižší teplotu a pečte koláč o něco déle
Koláč je vespod příliš tmavý
Zasuňte plech výše a nastavte příště nižší teplotu
Koláč je vespod světlý, šťáva z ovoce vytéká
Příště použijte hlubší plech a pečte o něco déle.
Koláč je příliš suchý
Příště zvolte teplotu o 10 °C vyšší a zkraťte dobu pečení. Pokapte koláč šťávou z ovoce nebo alkoholem.
Pekli jste na více úrovních, na horním plechu je pečivo světlejší než na spodním
Zvolte nižší teplotu, potom bude pečivo rovnoměrnější. Současně zasunuté pečící plechy nemusí být současně hotové. Nechejte horní plechy 5 - 10 min. dopéct.
Pečivo se neuvolňuje z plechu
Dejte plech ještě krátce do rozehřáté trouby a potom pečivo z plechu ihned sejměte
Pečivo nelze vyklopit z formy
Uvolněte okraj opatrně nožem. Překlopte formu s pečivem a formu překryjte několikrát mokrou, studenou utěrkou. Příště formu dobře vymažte a vysypte moukou nebo strouhankou.