Léto je bohaté na úrodu ovoce, zeleniny i lesních plodů. Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky? Téměř každou surovinu z přírody můžete uchovat tak, že ji usušíte. Sušené plodiny si zachovají velké množství vitamínů a minerálních látek, a navíc zůstane zachována jejich výborná chuť. Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce, zeleninu i houby na zimu.
Vystačíte si bez sušičky
Sušení ovoce patří k nejstarším a nejzdravějším způsobům konzervace potravin. Není potřeba si k tomu pořizovat další spotřebič do domácnosti – sušičku. Postačí vám elektrická trouba. Jen vědět jak na to.
Sušené ovoce i zelenina jsou zdravé, bez zbytečného cukru, který se často přidává do sušeného ovoce, které koupíte v obchodech. Máte přesně pod kontrolou plody, které jste se rozhodli sušit i jejich kvalitu. Můžete si připravovat jedno druhové zásoby nebo směsi ovoce i zeleniny.
Sušíme vždy plody pevné, bez poškození a chorob. Před sušením je důkladně očistíme, omyjeme, osušíme.
Jakou zvolit teplotu a jak dlouho sušit houby, ovoce a zeleninu
- Troubu si zapněte na horkovzdušný ohřev na 40 °C. Až je předehřátá, umístěte do ní plody (houby, ovoce, zelenina) naskládané na pečícím papíru, ideálně na rošty, nebo na plech. Troubu úplně nezavírejte, aby mohla odcházet vlhkost - dejte do dvířek třeba složenou utěrku.
TIP: Bude se vám hodit trouba s teleskopickými výsuvy, díky kterým budete mít k sušeným potravinám skvělý přístup. - Po dvou hodinách sušení můžete zvýšit teplotu na 50–60 °C. Houby, ovoce a zelenina tak budou dříve usušené.
- Ke konci teplotu opět snižte na 40 °C. Kdo chce zachovat co nejvíce vitamínů, suší po celou dobu na nižší teplotu 40–50 °C.
- Nedá se říct, jak dlouho budete ovoce a zeleninu sušit. Celková doba sušení závisí na druhu plodin a také velikosti kousků, které sušíte. Jakmile budete mít recept vyzkoušen jednoduše si jej uložíte do paměti trouby a příště jedním stisknutím tlačítka opět sušíte.
- Takto lze sušit například houby, švestky, meruňky, třešně, šípky, rajčata, dýni a jakékoliv další plody, které si chcete na zimu uchovat sušené. Ale nezapomeňte, že vše musí být opravdu důkladně vysušeno, protože jinak hrozí, že při skladování začne úroda plesnivět.
TIP: Ideální je skladování ve vzduchotěsných nádobách.
Jaké parametry hledat u trouby, která bude na sušení ideální
Vestavná multifunkční trouba MORA VT 779 BX patří mezi nejlepší modely v této kategorii a je k sušení hub, ovoce i zeleniny naprosto ideální. Má dokonce 3 teleskopické výsuvy, které nejen u sušení maximálně oceníte. Výkonná multifunkční trouba s energetickou třídou "A+" a objemem trouby 65 l má i patnáct různých programů, program na čištění trouby ECO CLEAN a uvnitř trouby se nachází praktické dvojité osvětlení, takže budete mít po celou dobu dokonalý přehled o tom, co se uvnitř děje. S trojitým sklem s kovovou vrstvou se dosahuje velmi nízké teploty na vnějším skle dveří a tím jsou dvířka bezpečná pro vaše děti.
Mohlo by se vám také hodit: