Dvojctihodné moravské koláče

Hodnocení receptu
(0 hlasů)

Ingredience

Kvásek
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka rozdrobeného droždí
  • 2 lžíce třtinového cukru          
Těsto 
  •  700 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 150 g másla  
Tvarohová náplň
  • 500 g tvarohu
  • 2 žloutky
  • 20 ml smetany
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 400 g švestkových povidel  
Drobenka
  • 40 g másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru krupice  
Po upečení
  • 150 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr na posypání

POPIS:

Nejprve si připravte kvásek do těsta. Do vlažného mléka dejte třtinový cukr a rozdrobenou kostku droždí. Promíchejte a nechte zhruba 15 minut odpočívat, dokud vám nevzejde kvásek.  

Do mísy od robota si dejte hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr, špetku soli, žloutky, máslo a vzejitý kvásek. Dejte do robotu vypracovat těsto. Mělo by vám vzniknout krásně nadýchané a hutné těsto. Kdyby se těsto hodně lepilo, můžete přidat ještě trochu mouky.  

Hotové těsto poprašte moukou a dejte na 1 hodinu kynout pod utěrku na teplé místo.  

Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň do koláčů a drobenku.  

V míse smíchejte tvaroh, žloutky, smetanu, moučkový a vanilkový cukr, rum a vše důkladně promíchejte. Pokud máte radši sladší tvaroh, přidejte si více cukru.  

Drobenku si připravte smícháním rozpuštěného másla, polohrubé mouky a krupicového cukru. Za pomocí prstů vše důkladně spojte, aby vám vznikla hezká drobenka.  

Jakmile je těsto nakynuté, odkrojte od něj jednu větší lžíci těsta, zhruba ve velikosti vejce. V rukou těsto zpracujte do kuličky a položte jí na pomoučnění vál. Rozdělejte do placky a do jejího středu dejte lžíci tvarohu. Zabalte těsto do měšce a v rukou zpracujte do kuličky tak, aby se vám těsto nerozlepilo a náplň nevytekla ven.  

Takto vytvořený bochánek těsta dejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě zhruba 40 minut kynout.  

Po vykynutí do bochánku za pomocí menšího hrníčku nebo skleničky vymáčkněte důlek. Mačkejte opatrně, aby se těsto neprotrhlo a náplň nevytekla.  

Do hotového důlku dejte velkou lžíci švestkových povidel a zasypte koláč drobenkou.  

Koláče dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je zhruba 12 minut nebo dokud nebudou krásně zlaté.  

Po upečení je hned několikrát potřete rozpuštěným máslem, těsto se tak stane krásně vláčné.  

Při servírování poprašte moučkovým cukrem.

TIP: Jak správně péct a co dělat, když je těsto moc světlé, příliš suché nebo například nelze vyklopit z formy?

Další recepty ke kávě

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu