Hruškový koláč s tvarohem

Hodnocení receptu
(23 hlasů)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingredience

Těsto:

  • 200 g špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru mletého
  • kůra z jednoho citronu
  • 45 g přepuštěného  másla
  • 35 g kokosového oleje
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vyšlehaný bílek
  • cukr dle chuti

Hrušková směs:

  • 4 zralé hrušky
  • 2 hrstky vlašských ořechů
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 2 - 3 lžíce medu
  • skořice

Mouku, cukr, máslo, kokosový olej, žloutek, špetku soli a citronovou kůru zpracujeme na hladké těsto. Dle potřeby můžeme přidat 2 - 3 lžíce studené vody. Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice.

Než se těsto na koláč uleží, připravíme náplň. Bílek vyšleháme se špetkou soli do tuha. Tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový pudink smícháme v míse, osladíme dle chuti a na závěr vmícháme i vyšlehaný bílek. 

Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na menší kostky. Na pánev dáme lžíci přepuštěného másla, přidáme hrušky, nasekané vlašské ořechy a pár minut opékáme. Po chvíli přidáme med a skořici a ještě chvíli restujeme.

Těsto po 30 minutách vytáhneme z lednice a na pomoučené pracovní ploše vyválíme na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu o rozměru cca 36 x 14 cm. Na těsto nalijeme tvarohovou náplň a rovnoměrně rozprostřeme hrušky. Chcete-li, můžete vrch koláče posypat drobenkou.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 50 minut. Podáváme jako koláč nebo řezy.

 

Z našeho receptáře doporučujeme na zpracování hrušek také: