Rolovaný třešňový koláč od Elly

Recept poslal/a
paní Elly


Ingredience

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 150 g rozpuštěné Hery

Náplň

  • 200 g mletého máku
  • 350 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml vlažného polotučného mléka
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 700 g vypeckovaných třešní

Poleva

  • 5 lžic citronové šťávy
  • 100 g cukru moučka
Rolovaný třešňový koláč od Elly

Prosátou mouku smíchejte s cukrem a droždím. Přidejte rozpuštěnou Heru, smíchanou s mlékem a rumem. Nakonec nožem rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte semínka z něj do těsta.

Umíchejte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě. Můžete míchat ručně nebo použít kuchyňský robot.

Vypeckujte třešně a připravte si makovou náplň. Máte čas, než vykyne těsto.

Maková náplň je velice jednoduchá. Mletý mák smíchejte s cukrem a zalijte vlažným mlékem. Přidejte tvaroh a umíchejte náplň.

Vykynuté těsto rozválejte na čtverec, o rozměrech asi 50 x 50 cm. Celou plochu potřete makovou náplní.

Na náplň naskládejte třešně. Nemusíte je nijak urovnávat.

Těsto zaviňte do pevné rolády. Nakrájejte velice ostrým nožem na plátky asi pět centimetrů silné (nebo podle výšky vaší pečící formy).

Vyšší koláčovou formu o průměru cca 30 cm vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Rolády z těsta skládejte do formy jednu vedle druhé.

Nechejte ještě dvacet minut kynout ve formě.

Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 45 minut.

Na polevu smíchejte cukr moučka a citronovou šťávu. Po upečení celý koláč přelijte citronovou polevou.

Nechejte trochu vychladnout a krájejte.

Další recepty s třešněmi:

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?

Zobrazit mapu